ოთხშაბათი , ნოემბერი 20 2024
geen

თვითუზრუნველყოფის კოეფიციენტები: ხორცი

ქვემოთ მოცემულია თვითუზრუნველყოფის კოეფიციენტები ხორცისთვის (ჯამური), მსხვილფეხა რქოსანი პირუტყვის, ღორის, ცხვრისა და თხის, ფრინველის ხორცისთვის. თვითუზრუნველყოფის კოეფიციენტი გამოითვლება ფორმულით: ადგილობრივი წარმოება შეფარდებული ადგილობრივ წარმოებას დამატებული იმპორტი, გამოკლებული ექსპორტი, გამრავლებული 100-ზე. ეს კოეფიციენტი გვიჩვენებს თუ რა დონეზე უზრუნველყოფს ქვეყანა მოცემულ პროდუქტზე საკუთარ მოთხოვნებს საკუთარი რესურსით და რამდენადაა ის დამოკიდებული იმპორტზე. ეს მონაცემები შეიძლება საინტერესო იყოს აგრომეწარმეობით დაინტერესებული პირებისთვის – ცხრილებიდან ჩანს, რამხელაა ადგილობრივი წარმოებით იმპორტის ჩანაცვლების პოტენციალი ან/და პროდუქტის საექსპორტოდ გაყიდვების პოტენციალი.

ხორცი (ჯამური)
მაჩვენებლები 2014 2015 2016
რესურსები (ათასი ტონა)
მარაგი წლის დასაწყისში 2.2 2.3 2.3
ადგილობრივი წარმოება 59.3 66.7 66.1
იმპორტი 78.8 71.9 84.3
სულ რესურსები 140.3 140.9 152.7
გამოყენება (ათასი ტონა)
პირუტყვის საკვებად 0.1 0.1 0.1
სასურსათო მოხმარება 135.9 137.1 136.5
დანაკარგები 0.9 0.9 0.9
ექსპორტი 1.1 0.5 13.0
მარაგი წლის ბოლოს 2.3 2.3 2.2
მთლიანი გამოყენება (მარაგის ჩათვლით) 140.3 140.9 152.7
თვითუზრუნველყოფის კოეფიციენტი, % 43 47 48
მსხვილფეხა რქოსანი პირუტყვის ხორცი
მაჩვენებლები 2014 2015 2016
რესურსები (ათასი ტონა)
მარაგი წლის დასაწყისში 0.3 0.2 0.2
ადგილობრივი წარმოება 22.8 24.4 21.5
იმპორტი 8.8 6.5 5.9
სულ რესურსები 31.9 31.1 27.6
გამოყენება (ათასი ტონა)
პირუტყვის საკვებად 0.1 0.1 0.1
სასურსათო მოხმარება 31.3 30.6 27.1
დანაკარგები 0.1 0.1 0.1
ექსპორტი 0.2 0.1 0.1
მარაგი წლის ბოლოს 0.2 0.2 0.2
მთლიანი გამოყენება (მარაგის ჩათვლით) 31.9 31.1 27.6
თვითუზრუნველყოფის კოეფიციენტი, % 73 79 79
ღორის ხორცი
მაჩვენებლები 2014 2015 2016
რესურსები (ათასი ტონა)
მარაგი წლის დასაწყისში 1.6 1.8 1.7
ადგილობრივი წარმოება 17.3 18.7 16.1
იმპორტი 21.8 21.1 22.5
სულ რესურსები 40.7 41.6 40.3
გამოყენება (ათასი ტონა)
სასურსათო მოხმარება 38.4 39.2 38.0
დანაკარგები 0.4 0.4 0.3
ექსპორტი 0.1 0.3 0.5
მარაგი წლის ბოლოს 1.8 1.7 1.5
მთლიანი გამოყენება (მარაგის ჩათვლით) 40.7 41.6 40.3
თვითუზრუნველყოფის კოეფიციენტი, % 44 47 42
ცხვრისა და თხის ხორცი
მაჩვენებლები 2014 2015 2016
რესურსები (ათასი ტონა)   
მარაგი წლის დასაწყისში 0.1 0.1 0.1
ადგილობრივი წარმოება 4.1 4.8 4.6
იმპორტი 1.2 1.6 0.8
სულ რესურსები 5.4 6.5 5.5
გამოყენება (ათასი ტონა)   
სასურსათო მოხმარება 5.1 6.3 4.5
დანაკარგები 0.1 0.1 0.1
ექსპორტი 0.1 0.0 0.8
მარაგი წლის ბოლოს 0.1 0.1 0.1
მთლიანი გამოყენება (მარაგის ჩათვლით) 5.4 6.5 5.5
თვითუზრუნველყოფის კოეფიციენტი, % 79 75 100
ფრინველის ხორცი
მაჩვენებლები 2014 2015 2016
რესურსები (ათასი ტონა)   
მარაგი წლის დასაწყისში 0.2 0.2 0.3
ადგილობრივი წარმოება 14.6 18.4 23.5
იმპორტი 47 42.7 55.1
სულ რესურსები 61.8 61.3 78.9
გამოყენება (ათასი ტონა)   
სასურსათო მოხმარება 60.6 60.6 66.5
დანაკარგები 0.3 0.3 0.4
ექსპორტი 0.7 0.1 11.6
მარაგი წლის ბოლოს 0.2 0.3 0.4
მთლიანი გამოყენება (მარაგის ჩათვლით) 61.8 61.3 78.9
თვითუზრუნველყოფის კოეფიციენტი, % 24 30 35

***

სტატია შექმნილია სტატისტიკის ეროვნული სააგენტოს მონაცემთა საფუძველზე.

სტატიაზე ყველა საავტორო უფლება დაცულია. მისი სრულად ან ნაწილობრივ გამოქვეყნების შემთხვევაში მის დასაწყისში მიუთითეთ – “წყარო: business.org.ge”

Comments

Comments

კომენტარის დატოვება