ქვემოთ მოცემულია თვითუზრუნველყოფის კოეფიციენტები ხორცისთვის (ჯამური), მსხვილფეხა რქოსანი პირუტყვის, ღორის, ცხვრისა და თხის, ფრინველის ხორცისთვის. თვითუზრუნველყოფის კოეფიციენტი გამოითვლება ფორმულით: ადგილობრივი წარმოება შეფარდებული ადგილობრივ წარმოებას დამატებული იმპორტი, გამოკლებული ექსპორტი, გამრავლებული 100-ზე. ეს კოეფიციენტი გვიჩვენებს თუ რა დონეზე უზრუნველყოფს ქვეყანა მოცემულ პროდუქტზე საკუთარ მოთხოვნებს საკუთარი რესურსით და რამდენადაა ის დამოკიდებული იმპორტზე. ეს მონაცემები შეიძლება საინტერესო იყოს აგრომეწარმეობით დაინტერესებული პირებისთვის – ცხრილებიდან ჩანს, რამხელაა ადგილობრივი წარმოებით იმპორტის ჩანაცვლების პოტენციალი ან/და პროდუქტის საექსპორტოდ გაყიდვების პოტენციალი.
ხორცი (ჯამური)
მაჩვენებლები |
2014 |
2015 |
2016 |
რესურსები (ათასი ტონა) |
|
|
|
მარაგი წლის დასაწყისში |
2.2 |
2.3 |
2.3 |
ადგილობრივი წარმოება |
59.3 |
66.7 |
66.1 |
იმპორტი |
78.8 |
71.9 |
84.3 |
სულ რესურსები |
140.3 |
140.9 |
152.7 |
გამოყენება (ათასი ტონა) |
|
|
|
პირუტყვის საკვებად |
0.1 |
0.1 |
0.1 |
სასურსათო მოხმარება |
135.9 |
137.1 |
136.5 |
დანაკარგები |
0.9 |
0.9 |
0.9 |
ექსპორტი |
1.1 |
0.5 |
13.0 |
მარაგი წლის ბოლოს |
2.3 |
2.3 |
2.2 |
მთლიანი გამოყენება (მარაგის ჩათვლით) |
140.3 |
140.9 |
152.7 |
თვითუზრუნველყოფის კოეფიციენტი, % |
43 |
47 |
48 |
მსხვილფეხა რქოსანი პირუტყვის ხორცი
მაჩვენებლები |
2014 |
2015 |
2016 |
რესურსები (ათასი ტონა) |
|
|
|
მარაგი წლის დასაწყისში |
0.3 |
0.2 |
0.2 |
ადგილობრივი წარმოება |
22.8 |
24.4 |
21.5 |
იმპორტი |
8.8 |
6.5 |
5.9 |
სულ რესურსები |
31.9 |
31.1 |
27.6 |
გამოყენება (ათასი ტონა) |
|
|
|
პირუტყვის საკვებად |
0.1 |
0.1 |
0.1 |
სასურსათო მოხმარება |
31.3 |
30.6 |
27.1 |
დანაკარგები |
0.1 |
0.1 |
0.1 |
ექსპორტი |
0.2 |
0.1 |
0.1 |
მარაგი წლის ბოლოს |
0.2 |
0.2 |
0.2 |
მთლიანი გამოყენება (მარაგის ჩათვლით) |
31.9 |
31.1 |
27.6 |
თვითუზრუნველყოფის კოეფიციენტი, % |
73 |
79 |
79 |
ღორის ხორცი
მაჩვენებლები |
2014 |
2015 |
2016 |
რესურსები (ათასი ტონა) |
|
|
|
მარაგი წლის დასაწყისში |
1.6 |
1.8 |
1.7 |
ადგილობრივი წარმოება |
17.3 |
18.7 |
16.1 |
იმპორტი |
21.8 |
21.1 |
22.5 |
სულ რესურსები |
40.7 |
41.6 |
40.3 |
გამოყენება (ათასი ტონა) |
|
|
|
სასურსათო მოხმარება |
38.4 |
39.2 |
38.0 |
დანაკარგები |
0.4 |
0.4 |
0.3 |
ექსპორტი |
0.1 |
0.3 |
0.5 |
მარაგი წლის ბოლოს |
1.8 |
1.7 |
1.5 |
მთლიანი გამოყენება (მარაგის ჩათვლით) |
40.7 |
41.6 |
40.3 |
თვითუზრუნველყოფის კოეფიციენტი, % |
44 |
47 |
42 |
ცხვრისა და თხის ხორცი
მაჩვენებლები |
2014 |
2015 |
2016 |
რესურსები (ათასი ტონა) |
|
|
|
მარაგი წლის დასაწყისში |
0.1 |
0.1 |
0.1 |
ადგილობრივი წარმოება |
4.1 |
4.8 |
4.6 |
იმპორტი |
1.2 |
1.6 |
0.8 |
სულ რესურსები |
5.4 |
6.5 |
5.5 |
გამოყენება (ათასი ტონა) |
|
|
|
სასურსათო მოხმარება |
5.1 |
6.3 |
4.5 |
დანაკარგები |
0.1 |
0.1 |
0.1 |
ექსპორტი |
0.1 |
0.0 |
0.8 |
მარაგი წლის ბოლოს |
0.1 |
0.1 |
0.1 |
მთლიანი გამოყენება (მარაგის ჩათვლით) |
5.4 |
6.5 |
5.5 |
თვითუზრუნველყოფის კოეფიციენტი, % |
79 |
75 |
100 |
ფრინველის ხორცი
მაჩვენებლები |
2014 |
2015 |
2016 |
რესურსები (ათასი ტონა) |
|
|
|
მარაგი წლის დასაწყისში |
0.2 |
0.2 |
0.3 |
ადგილობრივი წარმოება |
14.6 |
18.4 |
23.5 |
იმპორტი |
47 |
42.7 |
55.1 |
სულ რესურსები |
61.8 |
61.3 |
78.9 |
გამოყენება (ათასი ტონა) |
|
|
|
სასურსათო მოხმარება |
60.6 |
60.6 |
66.5 |
დანაკარგები |
0.3 |
0.3 |
0.4 |
ექსპორტი |
0.7 |
0.1 |
11.6 |
მარაგი წლის ბოლოს |
0.2 |
0.3 |
0.4 |
მთლიანი გამოყენება (მარაგის ჩათვლით) |
61.8 |
61.3 |
78.9 |
თვითუზრუნველყოფის კოეფიციენტი, % |
24 |
30 |
35 |
***
სტატია შექმნილია სტატისტიკის ეროვნული სააგენტოს მონაცემთა საფუძველზე.
სტატიაზე ყველა საავტორო უფლება დაცულია. მისი სრულად ან ნაწილობრივ გამოქვეყნების შემთხვევაში მის დასაწყისში მიუთითეთ – “წყარო: business.org.ge”
Comments
Comments